WATER INDUSTRY ACT 2012

TECHNICAL REGULATOR
Scheme under section 69(2)

Plumbing Certificate of Compliance

(1)  Title

This Scheme is established by the Technical Regulator under section 69(2) of the
Water Industry Act 2012 (the Act) and may be cited as the Plumbing Certificate of
Compliance Scheme.

(2) Commencement

The Scheme will come into operation on 9 January 2017.
(3) Interpretation

In the Scheme:

(a) contractor means a plumbing contractor licensed under the Plumbers,
Gas Fitters and Electricians Act 1995 (PGE Act) or a building contractor
licensed to contract for plumbing work under the Building Work
Contractors Act 1995;

(b) Electronic Certificate of Compliance means the electronic Certificate of
Compliance approved by the Technical Regulator;

(c) equipment includes pipes, fittings and apparatus and any component of
any equipment;

(d) Paper Certificate of Compliance means the Plumbing Certificate of
Compliance approved by the Technical Regulator as in operation
immediately prior to 9 January 2017,

(e) plumbing means water plumbing, sanitary plumbing or draining work on
the customer’s side of any connection point or any other work defined in
the regulations.

() plumbing worker means a plumbing worker registered under the PGE
Act:

(4) Application

(1) The Electronic Certificate of Compliance must be used by contractors and
plumbing workers.

(2) The Electronic Certificate of Compliance must be used to verify that
plumbing and equipment are compliant with the Water Industry Act 2012
and/or the South Australian Public Health Act 2011 including regulations
and standards as applicable, and the work falls within the terms of the
contractor’s licence and the worker’s registration.



(5) Use of Certificates of Compliance

(1) The Paper Certificate of Compliance may be used until and including 30
June 2018. Requirements relating to completion of the Paper Certificate of
Compliance remain as they were prior to 9 January 2017.

(2) The Electronic Certificate of Compliance may be used from 9 January
2017, and must be used on and after 1 July 2018.

(6) Completing the Certificate of Compliance

(1) To complete an Electronic Certificate of Compliance:

(a)

(c)

(d)

If you are a plumbing worker employed by a contractor -

(1) you must complete the details of the worker
sections and provide it to your employing
contractor.

If you are the contractor employing a plumbing worker -

(i) after receiving the Electronic Certificate of
Compliance from the plumbing worker you must
complete the contractors section.

If you are the contractor and the plumbing worker -

(i you must complete both the contractors and
workers sections.

If you are a plumbing worker and -

(i) not operating a plumbing business as a contractor
and undertaking work for no financial gain; or

(i) are employed as a plumbing worker to perform
plumbing work at the employers place of business —

you need only complete the workers sections.

(2) After completion of the work you must:

(a)

(b)

within 7 days, provide the Electronic Certificate of Compliance
to the Technical Regulator and the owner or operator of the
installation; and

within 28 days, provide the Electronic Certificate of
Compliance to the relevant Council if applicable.



(7) Additional required documentation

Where applicable the following must also be provided to the Technical Regulator with
the Certificate of Compliance:

@) ‘internal sanitary drain as constructed drawings’ showing the position
and dimensions of the pipes, fittings and equipment associated with
sanitary drains; and/or

(2) backflow prevention device commission, inspection and maintenance
reports, when commissioning or re-testing backflow prevention devices;
and/or

(3) fire service installation reports.
(8) Copies of Certificate of Compliance

A copy of the Certificate of Compliance must be retained by the contractor for 5
years.

(9) Official forms

A Paper or Electronic Certificate of Compliance must be completed using only an
electronic or hard copy form published or produced under the authority of the
Technical Regulator. '

(10) Variation or revocation of Scheme

This Scheme may be varied or revoked by the Technical Regulator.
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